Gde jesti na Zlatiboru? Top restorani koji nude autentičnu hranu

Zlatibor, planina u zapadnoj Srbiji, poznata je po prelepim pejzažima, čistom vazduhu i brojnim mogućnostima za odmor i rekreaciju.

Ipak, ono što posebno izdvaja ovu destinaciju jeste bogata gastronomska scena i raznovrsni restorani na Zlatiboru koji svake godine privlače na hiljade posetilaca.

Gde god da krenete, mirisi tradicionalnih specijaliteta šire se iz restorana, kafana i koliba, pozivajući vas da zastanete i uživate u ukusima koji se prenose s generacije na generaciju.

Gde se najbolje jede?

Na Zlatiboru postoji mnogo proverenih restorana koji su stekli dobru reputaciju zbog kvaliteta hrane, domaćinske atmosfere i autentičnog ambijenta.

Bilo da volite raskošne obroke u luksuznom okruženju ili jednostavna jela koja podsećaju na detinjstvo, ovde ćete pronaći nešto za sebe.

Restoran Perun


Deo hotela „Mona“, restoran Perun je mesto koje odiše elegancijom i pažljivo osmišljenim enterijerom.

Drveni detalji i toplina prostora stvaraju prijatan ambijent u kojem možete uživati u specijalitetima pripremljenim od najkvalitetnijih lokalnih namirnica.

Meni obuhvata sve od svežih salata, čorbi i roštilja, do ribljih jela i pažljivo biranih dezerta.

Ljubitelji vina mogu odabrati između raznovrsne ponude srpskih i stranih etiketa.

Zlatiborska Konoba

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandar Lazic (@acko6)


Ovaj restoran je simbol tradicije i domaćinske kuhinje.

Smešten u objektu izgrađenom od drveta i kamena, Zlatiborska Konoba poznata je po jagnjećem i prasećem pečenju, ponekad pripremanima na otvorenom ražnju, što stvara poseban ugođaj.

U ponudi su i komplet lepinja, dimljeni specijaliteti i raznovrsne salate od svežeg povrća.

Ovde često svraćaju putnici namernici koji žele da probaju hranu koja podseća na staru srpsku kuhinju.

Restoran Jezero

Restoran Jezero nalazi se uz samo jezero u centru Zlatibora i omiljeno je mesto onih koji žele da spoje lepu šetnju sa uživanjem u specijalitetima.

Riblji meni, pre svega pastrmka na žaru, predstavlja zaštitni znak restorana.

Osim toga, možete probati roštilj, domaće pite i razne predjela.

Velika terasa s pogledom na vodu čini da svaki obrok ostane u pamćenju.

Restoran Koliba kod Milunke

Restoran Koliba poznat je po toploj atmosferi i jednostavnom ambijentu, sa detaljima koji podsećaju na planinske kolibe.

U ponudi su jela pripremljena na tradicionalan način: teleće i jagnjeće pečenje, sarme, pečeni krompir, pite i domaći hleb.

Gosti posebno hvale gostoprimstvo osoblja i raznovrsne porcije koje su dovoljno obilne da zadovolje i najgladnije putnike.

Restoran Grand

U sklopu hotela Grand nalazi se restoran koji uspešno kombinuje moderne trendove i autentične recepte.

Ponuda obuhvata supu od pečuraka, jela ispod sača i prepoznatljive deserte, poput tople pite s jabukama i sladoleda.

Elegantno uređen prostor sa velikim staklenim površinama i panoramskim pogledom pruža osećaj luksuza.

Kafana Ljubiš

Kafana Ljubiš jedno je od onih mesta gde ćete se osećati kao kod kuće.

Rustičan ambijent, miris sveže pečenih pita i ljubazni domaćini čine je popularnom među porodicama i grupama prijatelja.

Specijaliteti uključuju domaću gibanicu, kiseli kupus s mesom, sarmice i razne čorbe.

Ako želite pravi gastronomski povratak u prošlost, ovo je adresa koju vredi posetiti.

Specijaliteti koje ne smete propustiti

Jagnjetina sa Zlatibora poznata je po izuzetnom ukusu i mekoći

Prilikom boravka na Zlatiboru, obavezno probajte specijalitete koji predstavljaju srž gastronomskog identiteta ovog kraja:

  • Komplet lepinju – prosto jelo od lepinje, kajmaka, pršute i jajeta, ali s bogatim ukusom
  • Jagnjeće pečenje – priprema se satima i topi se u ustima
  • Dimljenu pastrmku – sveža riba iz obližnjih potoka
  • Domaći kajmak i pršutu – nezaobilazan deo svakog obroka
  • Pitu sa sirom ili koprivom – idealna uz jogurt
  • Pečenje ispod sača – hrskava korica i sočna sredina

Orijentacione cene specijaliteta

Specijalitet Cena (din)
Komplet lepinja 500 – 700
Jagnjeće pečenje 2.800 – 3.500/kg
Dimljena pastrmka 1.200 – 1.600
Pršuta i sir 600 – 1.000
Pita sa sirom 450 – 700

Rezime

Zlatibor je destinacija koja savršeno spaja planinski ugođaj i bogatu kulinarsku tradiciju.

Od luksuznih restorana kao što su Perun i Grand, preko autentičnih mesta poput Zlatiborske Konobe i kafane Ljubiš, pa sve do restorana Jezero s pogledom na vodu, svako može pronaći idealno mesto za uživanje.

Bilo da ste ljubitelj mesa, ribe, svežih salata ili tradicionalnih pita, Zlatibor će vas osvojiti raznovrsnom ponudom i toplim gostoprimstvom.

Uživanje u hrani ovde nije samo zadovoljstvo već i prilika da upoznate duh ovog kraja i vratite se kući sa nezaboravnim utiscima.

Ne propustite da isprobate lokalne specijalitete i stvorite uspomene koje će vas uvek podsećati na ovu prelepu planinu.